Že kozí mléko smrdí je mýtus, mléko nesmrdí, voní po mléku. V chuti mléka některé kozy mají výrazný kozí prk a jiné ho naopak mají méně, naše kozy to mají půl na půl. Chuť ovlivňuje také čistota ve stáji, krmení a hygiena při dojení. Nyní dojíme ručně, uvažujeme o koupi konvového dojení, které je o stupínek hygieničtější než ruční dojení.

    Přijďte k nám v době dojení, děti i dospělí si u nás pod dohledem můžou nadojit hrnek mléka a ochutnat rovnou od kozy jako to dělali dřív naše babičky a dědové:)

     

    Jaké jsou vlastnosti kozího mléka? Kozí mléko je biologicky velmi významná tekutina, která má odlišné složení než mléko kravské. Obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu a řadu vitamínů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Rozdíly vzhledem ke kravskému mléku jsou v nižším obsahu železa, kobaltu, vitanímu B12 a kyseliny listové. Pozitivně lze hodnotit vyšší obsah fosforu a vápníku, vitanímu D a ryboflavinu a nižší obsah sodíku.

    Používá se v lidovém léčitelství na různá onemocnění trávicího traktu, stresu, migrény,alergie, ekzémů, revmatických onemocnění případně jako prevence nádorových onemocnění.
     
    Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí.